NA DANAŠNJI DAN: Potpisan Washingtonski sporazum kojim je okončan sukob HVO-a i Armije BiH

Na današnji dan potpisan je Washingtonski sporazum kojim je okončan hrvatsko-bošnjački sukob, tj. sukob HVO-a i Armije BiH.

18. ožujka

1584.
– Umro Ivan IV. Grozni, ruski car.

1844.
– U Novigradu rođen ruski skladatelj, dirigent i pedagog Nikolaj Rimski Andrejevič Korsakov.

1858.
– Rođen Josip Kozarac, hrvatski prozaist, novelist, romanopisac, pjesnik, pisac pripovjetki i polemičar, te jedan od najpoznatijih hrvatskih šumara. Svoje je spisateljske sposobnosti razvio pišući poeziju, a kasnije je svoj talent pronašao u pisanju proze. Kozarac je pisao realna i racionalna djela koja su se u većini slučajeva temeljila na stvarnim događajima i opisivala slavonsku sredinu i kvalitete tog života. Njegovo dobro poznavanje prirode najviše se primjećivalo kroz detaljne opise pejzaža , gdje ju je opisivao onako kako ju je doživljavao kao šumar i kao dijete kada je većinu svoga vremena provodio u prirodi. Osim pejzaža, u brojnim djelima opisuje i probleme koji muče seosko stanovništvo i njihove poglede na život i okolinu. Umro je 21. kolovoza 1906. u Koprivnici.
– Rođen Rudolf Diesel, njemački inženjer i izumitelj.

1871.
– Francuska se vojska u Parizu pobunila protiv svojih generala Lecomtea i Thomasa i streljala ih i pridružila se pariškoj Nacionalnoj gardi i pobunjenim građanima – neslužbeni početak Pariške komune.

1930.
– Umro Matko Laginja, hrvatski pravnik i političar, osnivač istarske Stranke prava zbog čega je, kao i zbog otpora talijanskom nacionalizmu poznat i kao ‘Otac Istre’,. Matko Laginja je jedan od vođa hrvatskog narodnog pokreta u Istri i član Istarskog pokrajinskog sabora te ban Hrvatske i Slavonije od veljače do prosinca 1920. godine.

1945.
– Nadbiskup Alojzije Stepinac održao je kritičku propovijed o djelovanju i programu komunista.

1948.
– Sovjetska vlada je opozvala vojne stručnjake iz Jugoslavije, a narednog dana i civilne. To je bio prvi javni znak razilaženja između jugoslavenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita i sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina.

1980.
– Umro Erich Fromm, njemački filozof, sociolog i psiholog.

1983.
– U egzilu u Švicarskoj umro je bivši talijanski kralj Umberto II., koji je na prijestolju proveo samo 33 dana. Postao je kralj u svibnju 1946., nakon abdikacije njegova oca Vitorija Emanuela III., a abdicirao u lipnju iste godine, nakon što su se Talijani na referendumu izjasnili za republiku.

1994.
– Potpisan Washingtonski sporazum kojim je okončan hrvatsko-bošnjački sukob. Dogovoreno je primirje između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutarnji ustroj teritorija sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom u Republici Bosni i Hercegovini, preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od federalnih jedinica, županija, koje imaju jednaka prava i odgovornosti. Županijski sustav je predstavljao svojevrsnu obranu kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.
Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su u Washingtonu, 18. ožujka 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini. Premijer Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali su u Washingtonu tekst Nacrta ustava federacije Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.
Dne 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

1999.
– Kosovski Albanci potpisali su na pregovorima u Rambouilletu kod Pariza mirovni sporazum, dok je srpska delegacija odbila vojni dio sporazuma. Šest dana kasnije zračne snage NATO-a počele su napade na SR Jugoslaviju.

2004.
– Haaški sud osudio je umirovljenog admirala JNA Miodraga Jokića na sedam godina zatvora zbog topničkih napada na Dubrovnik u prosincu 1991. godine.

2012.
– Umro Imra Agotić, hrvatski general, prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

dd0318