Onaj tko smatra da treba biti jedan školski program, taj je za asimilaciju

vinko-puljic-660
BiH je država koja mora naučiti živjeti s različitostima. No, najmalobrojniji narod, odnosno Hrvati-katolici na mnogim primjerima osjećaju se zapostavljeno, poniženo. Kako Vi gledate na to?

– Najgore je kada mi sami sebe ignoriramo, zapostavljamo, razjedinjujemo ili ponižavamo. Ne treba se čuditi ovakvom stavu drugih, pogotovo onih koji bi htjeli da nas nema. Ali se mora reći da je nezdrav stav kada se napada drugoga, a to isto u svojoj „avliji“ branim. Trebalo bi igrati igru jednakih načela. Vrlo je neistinito govoriti kako voli ovu zemlju i želi njezin mir, a ne voli njezine građane.

U pojedinim školskim programima sve je više antikatoličkih sadržaja. Kako gledate na to?

– U Europi postoji jedan tihi trend protiv svega što je katoličko. Ne ide se toliko otvoreno, ali perfidno duhom relativizma. Taj duh se puno otvorenije nameće i ovdje. Ne bi se smjelo prihvatiti tu igru pa „se zabaviti samim sobom“. Potrebno je strategiju svoje samobitnosti ostvarivati na svim razinama, pa tako i školskim programima. Oni koji smatraju da treba biti jedan školski program, taj je za asimilaciju. Posebno je potrebno uvidjeti da su tu tri različite povijesti i tri jezične varijante, a posebno i tri kulture koje se i kroz obrazovanje ostvaruju. Tko to ignorira, taj je protiv stabilnog mira i suživota različitih u ovoj zemlji.

Kod Hrvata se nakon dugo vremena osjeća jedno zajedništvo. I nas u BiH i s Hrvatima izvan BiH. Jesmo li trebali dotaknuti dno pa da shvatimo da jedino složni možemo nešto učiniti?

– Radujem se da raste zajedništvo kod Hrvata, iako je još vidljivo puno sebičnosti i lokalnih interesa. Ako je istinska solidarnost i zajedništvo, onda se uvijek više pozornosti posvećuje onima koji su slabiji i nesigurniji. To će mi biti pokazatelj da je unutarhrvatsko biće ozdravilo.

U pripremi je i zakon o iseljeništvu. Jeste li zadovoljni njegovim sadržajem?

– U Hrvatskom saboru se sprema taj zakon o Hrvatima izvan RH. U sklopu toga je jedan segment i Hrvati u BiH, koji nisu iseljenici niti dijaspora. Mi smo dio hrvatskog korpusa, ali ovdje smo kod kuće u BiH. Mislim da je važno da se donese taj zakon, te će hrvatska Vlada i država imati zakonsko uporište zauzimati stavove potpore i pomoći i nama. Tada nećemo biti loptica političkih i međustranačkih prepucavanja, nego će postojati zakonski pristup.

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, u intervjuu Večernjem listu