Nakon klasične pljačke Rame

Neki dan je u Mostaru generalni vinovnik klasične pljačke Rame dr. Dragan Čović primio predsjednika HDZ BiH iz općine Prozor-Rama Dragana Metera, o čemu su online i klasični mediji uglavnom šutili.

Na lokalnom www.prozor.net priopćenjem se javio aktualni predsjednik HDZ 1990 i aktualni predsjednik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević i kratko, ali sočmo prokomentirao “ćakulanje” prozorskih vrhovnika Čovićeve stranke o aktualnoj situaciji u toj općini danas. I to je sve. I sve se podmeće pod onu “Psi laju a karavane prolaze”.

Rama je žrtva klasične pljačke o čemu se povremeno oglašavaju klasični (Avaz) i online mediji. Čovićeva politika otela je općini Prozor-Rama sve što je stigla. Najjadnije je i najžalosnije je kada je prije dvije-tri godine čelnik Čovićeve stranke u Prozoru Jozo Vukoja odradio po nalogu dr. Jerka Pavličevića pljačku protiv koje se bunilo nekoliko dobro obavještenih Ramljaka, ali njihov protest nije pio vode.

Čovićeva stranka prodala je za bagatelu glavno učilo – univerzalni strug iz prozorske srednje škole i otada tamošnji đaci imaju bitno osakaćenu praktičnu nastavu. Autoru ovoga teksta taj sramni čin najteže je pao pa ga Čovićevi stranka progoni i u Rami je svim ljudima zabranila bilo kakav kontakt s njim.

Podsjećam čitatelje da taj strug nije kupila ni općina Prozor, ni gospodarski subjekti iz te općine, već ga je na moj obraz kupio rahmetli Salko Ćurić koji je tada obnašao funkciju direktora Zavoda za zapošljavanje u Mostaru i kasnije suca u Okružnom sudu Mostar.

Ono o čemu Ramljaci u dubini duše tuguju, a o čemu još ne smiju ni zucnuti je Čovićeva politika pljačke koja je otela HE Ramu a ona je u energetskom sustavu protektorata poznata kao “zlatna centrala” i “zlatna koka” jer daje najviše energije za istu količinu potrošene vode. Nema HE “Rama” ništa. Ukunit joj je žiro račun.. Zgrada zjapi jadno i žalosno.

Grupica zaposlenih koja je ostala u Prozoru pred nasiljem Čovićeve politike uginje ramenima i ama baš ništa učiniti ne može. Čovićeva stranka upregla je Udbu da nad Ramljacima šipči kao nad robljem baš kao što su šipčili u vrijeme ex yu kada je pola stoljeća iz Rame na stotinu kilometara udaljenosti “mukte” izvoženo drvo.

Nije famozna Šipad našla pameti da za pola stoljeća bar asfaltira put Prozor-Gorača što je uz more ostavljenih problema preneseno na HDZ 1990 i aktualnog predsjednika dr. Jozu Ivančevića čiji antršelj inače vrvi od problema, a stranka na vlasti snalazi se kako zna i umije da se stanje koliko-toliko mijenja nabolje.

Podsjećam čitatelje da je to sa drvenom građom najveća glupost crvenih u ex Yu, jer ukinuti takvu preradu u Prozoru gdje su na licu mjesta sva tri faktora kao garanti uspjeha (izvor energije, sirovina i prometnice) pa sve voziti ravno stotinu kilometara udaljenosti da bi se radili isti poslovi. To nije korak do bruke isramote, već gola bruka i sramota. To isto nisu, promjerice, uradili sa DI “Prenj”u Konjicu i drugdje.

Jugoudbaška mafija zastrašivala je pola stoljeća Ramljake krilaticom kako je Rama “opasno ustaško gnijezdo”, a danas ih zastrašuje na svoje stare i nove prokušane načine. Uzalud sam, čini mi se, u svezi sa svim tim podnio kaznenu prijavu, jer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od rata na ovamo eutanazirano i njime manipulira politika.

Piše: Rajko Glibo


Napomena: Rubrika Tribina otvorena je za čitatelje Hrvatske riječi koji u njoj imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i stavove. Stoga stavovi izneseni u člancima objavljenim u ovoj rubrici nisu nužno i stavovi redakcije.