"Nećemo dopustiti da se od Hrvata kao konstitutivnog naroda napravi folklorna grupa"

Mi ne tražimo u izvršnoj vlasti ništa osim onog što nap pripada prema sadašnjem Ustavu, a to je pet ministarskih pozicija u Federaciji BiH i tri na nivou BiH, izjavio je potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u za “Glas Srpske”. Čavara je naglasio da je u međustranačkim pregovorima pozicija HDZ-a BiH jasna, a to je poštivanje Ustava Federacije BiH, jer bi sve drugo bilo pristanak na dodatnu majorizaciju Hrvata.

“Ako bismo pristali na ono što zagovara SDP, pozicija Hrvata u FBiH svela bi se na onu koju danas u FBiH imaju Srbi. Mi nećemo dopustiti da se od Hrvata kao konstitutivnog naroda napravi folklorna grupa”, rekao je Čavara.

Dodao je da čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i njegova stranka od Federacije nastoje da naprave isključivo bošnjački entitet, ”što je čisti bezobrazluk koji bi imao nesagledive posljedice po unutrašnje odnose u FBiH i BiH u cjelini”.

Na pitanje kada očekuje da bi mogla biti konstituirana vlast u Federaciji BiH, a samim tim i na razini BiH, Čavar je odgovorio da to ovisi od toga kada će svi u BiH shvatiti da treba poštivati Ustav i zakon.

“Kada će oni koji krše Ustav i zakon prestati sa tim u ovom trenutku teško je reći. Dok god ne bude te spremnosti, pitanje je može li se dogovor postići i onda ulazimo u krizu. Za takve stvari se ne mogu kriviti dva HDZ-a što ne žele sudjelovati u suludim namjerama Zlatka Lagumdžije da vlada Federacijom, Vladom i svim ostalim što mu za oko zapne”, rekao je Čavara.

Istaknuo je da se sjednica Doma naroda FBiH ne može održati sve dok kantoni ne izaberu izaslanike i dok Središnje izborno povjerenstvo ne tim izaslanicima ne potvrdi mandate i njihova imena objavi u službenim novinama. “Pokušaj neustavnog sazivanja i konstituisanja Doma naroda i preuzimanje vlasti mimo Ustava i Izbornog zakona jasno pokazuje da je riječ o puču. Sve to otvara put u anarhiju”, zaključio Čavara. [HRijec]