Nijemcima tuzlanska sol – preskupa

U Njemačkoj su, zbog snježnih padalina i prometnog kaosa, prisiljeni kupovati sol iz drugih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Lokalni tisak u Bonnu upozorava da zalihe soli u bivšem glavnom gradu Njemačke mogu potrajati još samo do blagdana, a gradske vlasti Kölna za tonu tuzlanske soli platile su 200 eura, javlja Deutsche Welle.

Kölnski list “Express” pak piše o kaosu, koji je izazvao snijeg, u ovom gradu i kupovini tuzlanske soli.

“Bljuzgavica do gležnjeva, klizave ulice, kašnjenja u javnom gradskom prometu i u zračnoj luci: Zima drži Keln u šaci,” piše “Exspress”. Gradske vlasti osigurale 3.600 tona soli iz Španjolske, Italije, BiH, Rumunije i Poljske, a ovog tjedna stiže još 5.000 tona.

Prve tone soli stigle su iz BiH, točnije iz Tuzle. U Köln je ponedjeljak stiglo 25 tona soli iz ovog bh. grada. Express donosi i razgovor sa vozačem, Damirom Imamovićem, koji je sol dovezao.

Vozio je tri dana od Tuzle do Kölna. “Na sve strane je bio snijeg, ali su putevi očišćeni i prohodni. Tek kada sam stigao ovdje u Köln i ušao u grad – bila je to katastrofa”, kaže Imamović za Deutsche Welle.

No, sve to ima svoju cijenu – Köln je za tonu soli, koja inače košta oko 80 eura, sada morao platiti skoro 200 eura, konstatira list.