Njemačke rakete Patriot dopremljene u Tursku, uskoro će biti raspoređene

Njemačke rakete Patriot zemlja-zrak koje će biti raspoređene u Turskoj kako bi ju štitile od mogućih napada iz Sirije, stigle su u jednu luku na jugu zemlje, doznaje se od NATO saveza.

Jedan drugi brod s nizozemskim raketama Patriot također je stigao u tu luku i teret bi uskoro bi trebao biti iskrcan, dodao je taj izvor. Sukladno odluci NATO-a, Njemačka, Nizozemska, Sjedinjene Države predviđaju postaviti u Turskoj dva sustava Patriot i svaka zemlja po 350 vojnika.

Do početka veljače će šest sustava biti operativno: nizozemski u Adani, njemački u Marasu i američki u Gazianteu, trokutu na jugoistoku Turske, koja graniči sa Sirijom gdje bijesni građanski rat. Američka je vojska početkom siječnja poslala opremu i vojnike u sklopu te misije.

Rakete zemlja-zrak Patriot mogu u letu uništiti taktičke balističke rakete, krstareće rakete i zrakoplove. To je oružje već raspoređeno u Turskoj 1991. tijekom Zaljevskog rata i 2003. tijekom rata protiv Iraka.

Ankara je ponovno od NATO-a tražila njihovo raspoređivanje nakon niza sirijskih granatiranja turskog pograničnog teritorija krajem 2012. Turske vlasti i NATO inzistiraju na isključivo defenzivnom obilježju tog raspoređivanja, koje kritiziraju sirijski predsjednik Bašar al-Asad i Rusija.