Obama najavio ulazak u utrku za drugi predsjednički mandat

U danas objavljenoj izjavi predsjednik Barack Obama priopćio je da je Saveznom izbornom povjerenstvu poslao dokumente koji njegovoj kampanji za reizbor 2012. omogućavaju da počne prikupljati donacije od pristaša. Čelnici presjednikove kampanje procjenjuju da će do izbora 2012. godine prikupiti između 750 milijuna i milijardu dolara.

Prvi donatorski skup predsjednik Obama zakazao je u Chicagu 14. travnja, a potom slijede skupovi u New Yorku i Los Angelesu.

Predsjednik Obama u izjavio je kazao je da se “zemlja bori za obranu ostvarenog napretka” te je pozvao pristaše da pomognu u oblikovanju kampanje koja će biti inovativnija nego bilo koja do sad.

“Ne slažem sa svime s predsjednikom Obamom, ali ga poštujem i vjerujem mu“ – iz izjave ovog predsjednikova pristaše vidljivo je što će biti ključni dio Obamine taktike. Njegov je cilj ponovno privući liberale, nakon što su oni protekle tri godine često kritizirali njegovu politiku. Drugi cilj je privući neovisne glasače, koji su 2008. glasali za njega, ali su ga kasnije napustili jer su bili razočarani nizom njegovih poteza.

Do predsjednikova priopćenja o izbornoj kampanji dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je predsjednik usmjerio američke oružane snage na treću bojišnicu, Libiju, te nekoliko dana nakon što je američko gospodarstvo pokazalo još jedan znak oporavka, nižu stopu nezaposlenosti. U Demokratskoj stranci, Barack Obama nema suparnika.

Republikanska stranka će – kako se čini – imati dosta muka da pronađe dobrog suparnika predsjedniku države. Dugačak je popis potencijalnih kandidata: Sarah Palin, Donald Trump, Michele Bachmann, Mike Huckabee, Newt Gingrich… Trenutačno 15-tak republikanaca razmišlja o kandidaturi, ali samo je njih nekoliko poduzelo početne korake u pravcu izborne kampanje za Bijelu kuću.

To je otvorena utrka bez jasnog favorita. Barem ne u ovom trenutku.

Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, natjecao se za Bijelu kuću i prije četiri godine, i on je možda najviše prisutan u javnosti. O predsjedniku, Romney je nedavno rekao: “Čovjek koji nema iskustva u privatnom sektoru, koji ne zna kako se pregovara, koji nema iskustva ni kao čelnik, i koji se uči tijekom svog predsjedničkog mandata. Eto to je Barack Obama“.

Osim što će morati odgovarati na ovakve napade, predsjednik Obama se sukobio s republikancima i oko usvajanja proračuna za tekuću godinu, a ta se situacija može okončati i privremenim prekidom rada vlade i državne uprave. Ako se to dogodi, onda to može postati jedno od ključnih pitanja na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Izvor: Glas Amerike