Obama odlučio: Hillary Clinton će naslijediti senator John Kerry

John-KerryAmerički predsjednik Barack Obama izabrao je senatora Johna Kerrya za nasljednika Hillary Clinton na funkciji državnog tajnika, javile su TV mreže CNN i ABC. CNN je citirao izvor iz redova Demokrata, dok je ABC spomenuo neimenovane izvore, prenosi danas agencija AFP.

Bijela kuća za sada nije željela da potvrdi ove navode, ali očekuje se da će Kerry biti glavni kandidat za tu ulogu. Kerry, poražen kao predsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2004., trenutno je na čelu uticajnog komiteta za vanjske poslove Senata.

Susan Rice, Obamina ambasadorka u UN-u, u četvrtak je odustala od kandidature za mjesto državne tajnice, čime je Kerry izbio u prvi plan za ovu funkciju.

Rice je u pismu, upućenom predsjedniku Obami, ocijenila da bi, ako bi ona bila nominirana za tu funkciju, to bio dug proces, povezan sa brojnim problemima i da bi to uticalo na unutarnje i međunarodne prioritete SAD, javio je Tanjug.

Ona je zamolila Obamu da više ne razmatra njeno ime kao mogućeg kandidata. Američka državna tajnica Hillary Clinton ponovila je jučer da ne namjerava da se kandidira za predsjednika 2016. iako je, kao najpopularniji dužnosnik u Obaminoj administraciji, viđena kao vodeći kandidat na tu funkciju.