"Plava ekonomija" – stotinu ideja za stotinu milijuna radnih mjesta

Knjiga “Plava ekonomija” ponajprije je bila namijenjena članovima Rimskoga kluba, no autor Gunter Pauli odlučio ju je komercijalizirati.

Predstavlja stotinu ideja koje bi u sljedećih deset godina mogle stvoriti stotinu milijuna radnih mjesta. Utemeljene su na poštovanju Zemljinog ekosustava i čovječanstva.

“Plava ekonomija” ima četrnaest poglavlja od kojih svako istražuje pojedine aspekte svjetske ekonomije i nudi mnogo inovacija koje će ih učiniti ekonomski održivima. Ekonomistima otkriva mnogo tehnoloških inovacija utemeljenih u prirodi, pokazujući da ekološka održivost i poslovna profitabilnost nipošto nisu isključive.

Govoreći o ovoj knjizi, akademik Ivo Šlaus, predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti i član Rimskoga kluba, je rekao: “Teška ekonomska kriza potresa svijet. Ona je isprepletena našim uništavanjem okoliša, tako da je ekološki otisak gotovo 50 posto premašio kapacitet naše Zemlje. Nastaviti živjeti onako kako smo radili do sada, ponašati se kao da je kriza neka oluja koja će proći – neodgovorno je, i još važnije, nije moguće. Rješenje zahtijeva nove ideje, novi pristup i knjiga Plava ekonomija Guntera Paulija, člana Rimskoga kluba i Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, značajan je doprinos rješenju kako nadvladati ekonomsku, ekološku i moralnu krizu.”