Odbor Europskog parlamenta podržao ukidanje viza za BiH i Albaniju

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta podržao je u utorak ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, koji bi prije kraja ove godine trebali moći slobodno putovati u sve zemlje schengenskog prostora.

Nakon izglasavanja na parlamentarnom odboru, sljedećeg tjedna o tome će glasovati cijeli sastav Europskog parlamenta na mini plenarnoj sjednici, a konačnu odluku trebali bi donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja članica početkom studenog.

Po ocjeni Europske komisije, obje su zemlje ispunile tražene kriterije za ukidanje viznog režima.

“Poslali smo danas vrlo snažan i pozitivan signal građanima Bosne i Hercegovine i Albanije da je Europska unija spremna ukinuti vize za putovanje u schengenski prostor. Obje zemlje su ispunile tehničke kriterije, što je prepoznato u ocjeni Europske komisije. Nadam se da ćemo građanima obiju zemalja omogućiti da slobodno putuju u EU prije kraja ove godine”, istaknula je zastupnica Europskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon, koja je parlamentarna izvjestiteljica za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

Krajem prošle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i uskoro će ostati samo građani Kosova koji ne mogu putovati bez viza. Pet članica Europske unije ne priznaje nezavisnost Kosova i stoga je vrlo teško naći tehničko rješenje kako osobama s kosovskim putovnicama omogućiti bezvizni režim.