Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio ostavku

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu podnio je ostavku u ponedjeljak. Odluci Sejdiua prethodio je sastanak najviših kosovskih dužnosnika s veleposlanicima SAD-a i vodećih zemalja EU-a.

U obrazloženju odluke, sad već bivši predsjednik rekao je da poštuje odluku Ustavnog suda Kosova da je ostankom na dužnosti lidera Demokratskog saveza Kosova povrijedio Ustav, te da smatra moralnom obvezom da odstupi sa najviše dužnosti, jer je politika DSK oduvijek bila izgradnja države i njenih institucija, uz puno poštovanje zakona i vladavine prava.

Fatmir Sejdiu, sveučilišni profesor, bio je predsjednik Kosova od proglašenja neovisnosti, odnosno od smrti prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove u siječnju 2006. godine. Za predsjednika je biran dva put u parlamentu, zahvaljujući koaliciji DSK sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thaqija.

Do izbora novog predsjednika, tehničke dužnosti obnašat će predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi. Mediji u Prištini špekuliraju da će DSK prijedložiti kao kandidata jednog od članova stranačkog predsjedništva Ekrema Kryeziua, filmskog producenta i redatelja, koji je jedno vrijeme obnašao dužnost gradonačelnika Prizrena.

Predsjednik Kosova bira se u parlamentu, dvotrećinskom većinom. Ako nijedan od predloženih kandidata ne dobije potrebnu većinu u dva kruga glasovanja, u trećem krugu dovoljna je i obična većina ukupnog broja zastupnika.