Orban: Pokušava se povezati pristupanje Hrvatske s kandidaturom Srbije

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da Europska unija treba biti poštena prema Hrvatskoj, koja je postigla velike rezultate i koja preostali dio posla treba obaviti do svibnja kako bi se onda pregovori ubrzo mogli zaključiti, piše Vjesnik.hr.

“Moramo biti pošteni prema Hrvatskoj, ona je do sada puno postigla, a preostali posao treba obaviti do svibnja i onda ići prema kraju pregovora”, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Bruxellesu na kojoj je govorio o rezultatima prva tri mjeseca mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Orban je u četvrtak ujutro u Europskom parlamentu rekao da postoje spekulacije kojima se povezuje završetak pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji i da bi to bilo opasno i štetno za obje zemlje i za Europsku uniju.

Orban je prvi europski dužnosnik koji je javno rekao da postoje spekulacije prema kojima bi se trebalo pričekati sa završetkom pristupnog procesa s Hrvatskom dok Srbija ne dobije kandidatski status, što se najranije može dogoditi u prosincu.

Na pitanje tko stoji iza takvih spekulacija, Orban nije izravno odgovorio. Rekao da se takve “hipotetički rasprave mogu čuti u kuloarima, da je vrlo opasno izvlačiti zaključke iz toga što se načuje” te da “treba biti oprezan”.

“Mi moramo ocjenjivati zemlje prema postignutim rezultatima, a ne na temelju drugih kriterija. Moramo imati transparentan proces jer ćemo u suprotnom imati različit tretman, što bi bilo vrlo nepošteno prema Hrvatskoj”, rekao je Orban.

Mađarska je među prioritete svoga predsjedništva na visoko mjesto uvrstila završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom i pomak u integracijskom procesu s ostalim zemljama u regiji.

Orban je, kako prenosi Vjesnik.hr rekao da u pitanju proširenja, predsjedništvo “nailazi na najozbiljnije poteškoće”.