Puljić: Htio sam Amerikancima skrenuti pažnju na 'potrošenost' Daytonskog sporazuma

Nadbiskup vrhobosanski kardinal Vinko Puljić, koji je boravio u posjetu SAD-u, rekao je kako američki dužnosnici shvaćaju da je došlo vrijeme da se prestane s manipulacijom u BiH i da se nađe političko rješenje za sva tri naroda te da se izgradi zemlja na demokratskim i pravednim načelima.

Kardinal Puljić je istaknuo da je kod svih sugovornika u Americi, gdje se susreo sa pojedinim kongresmenima i senatorima, ljudima u State Departmentu, a obišao je i veleposlanstva BiH i Hrvatske u Washingotnu, naišao na otvorenost da se “ide u rješavanje BiH” kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ovim posjetom, kaža Puljić, htio je skrenuti pažnju na “potrošenost” Daytonskog sporazuma i na to da status quo ne može ostati, nego se mora uspostaviti normalna država u kojoj neće biti manipulacije izbora, preglasavanja i drugih nepravednih rješenja.

“Ako želimo stabilnu BiH u kojoj će biti jednaka nacionalna, vjerska i ljudska prava potrebno je shvatiti da ono što tražim za sebe i svoj narod, to isto moram priznati i dopustiti za ostala dva naroda. Ne može se tražiti pravo za sebe na račun drugog i drugačijeg”, rekao je kardinal za Nezavisne novine.
Puljić ističe da je broj Hrvata u BiH prepolovljen poslije rata i da je važna njihova ravnopravnost koja bi garantirala opstanak i povratak.

Poručio je da je u BiH važno mijenjati javno mnijenje i “bolesni mentalitet egoizma”. “Kada moćnici ovog svijeta vide takvu dobru volju među nama, dat će nam sigurno svesrdniju podršku. Važno je i za pojedince i za narod da nađemo svoje mjesto i u vlastitoj kući i u međunarodnoj zajednici”, rekao je Puljić.

Među brojim sastancima koje je Puljić imao u Washingtonu posebno valja istaknuti onaj s predsjednikom Predstavničkog doma Kongresa SAD Johnom Boehnerom, koji je kardinalu prenio zainteresiranost američke administracije da se u BiH uspostavi pravedno rješenje.

Kardinal Puljić i Boehner su se, prema izvješću KTA, tijekom razgovora složili da je u BiH potrebno “uspostaviti vlast koju podržavaju sva tri konstitutivna naroda i čijim odlukama vjeruju; druga stvar na kojoj je nužno poraditi jest Ustav BiH koji će konačno pokrenuti državu s mrtve točke i zaustaviti trajno iseljavanje hrvatskog katoličkog naroda te uspostaviti jednakopravnu državu u kojoj će sva tri naroda imati ustavom zajamčena jednaka prava”.