RUKOMET: Hrvatska slavila protiv Izraela i postala pobjednik Croatia Cupa 2023

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Izrael u 3. kolu Croatia Cupa 37:23 i tako postala pobjednik tog natjecanja. Bila je to posljednja provjera naše reprezentacije prije svjetskog prvenstva koje počinje za tri dana u Švedskoj i Poljskoj.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 11, D. Slavić 5, l. Mihić 1/1, D. Duvnjak 0/1, J. Gojun -/-, P. Kraljević 2/3, J. Šarac 1/2, I. Karačić 5/8, Ž. Musa 2/2, L. Šebetić 2/4, L. Cindrić 5/5, I. Martinović 8/8, L. Šušnja -/-, M. Šipić 4/5, F. Glavaš 3/3, Z. Srna 2/3, L. L. Klarica 1/1, T. Severec 0/2, M. Jelinić 1/1, izbornik: Hrvoje Horvat  

IZRAEL: D. Tepper 4, Y. Shmir -/-, T. Shem Tov 3, S. Natzia 0/1, N.Nizri 1/2, A. Oberman  Etzion 0/2, L. Peso 3/4, C. Livgot 0/3, G. Gera 0/1, R. Turkenitz -/-, Y. Dayan 0/3, D. Mosindi 5/8, A. Motola 1/3, T. Bodenheimer 2/3, A. Cohen 8/14, D. Sarfati 3/3, izbornik: Dragan Đurić  

U odnosu na prvi susret prije dva dana, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Hrvoje Horvat ostavio je na tribinama Matu Šunjića i Nikolu Grahovca, a u sastavu su se našli Dino Slavić i Leon Šušnja.

Naša početna postava izgledala je ovako: Dino Slavić na vratima, Lovro Mihić i Paolo Kraljević na krilima. Željko Musa bio je na crti, a na vanjskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Ivan Martinović.

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Pomalo neobičan bio je početak susreta. Nakon 1:1, vratari su skinuli po jedan sedmerac na svakoj strani. Kod nas je to bio Dominik Kuzmanović. Onda je Ram Turkenitz već u 5. minuti dobio izravni crveni karton.

Desetak minuta nakon toga trebalo je našoj reprezentaciji da se malo odvoji i počne kontrolirati događaje na terenu. Tako je u 10. minuti bilo plus četiri (7:3). Nakon što je Hrvatska otišla na pet razlike, izbornik Izraela Dragan Đurić zatražio je minutu predaha da zaustavi naš nalet.

Na trenutak se činilo da je u tome uspio, ali onda je s novim svježim snagama s klupe Hrvatska pobjegla na osam razlike u 23. minuti i bez većih problema privela kraju prvo poluvrijeme. Ivan Martinović opet je bio jako raspoložen pa je već u prvih 30 minuta zabio pet pogodaka iz pet pokušaja. Naša prednost na predahu bila je deset razlike (20:10).

Izbornik je u drugom dijelu na vrata poslao Dominika Kuzmanović. I nastavio s rotacijama i traženjem rješenja, kako u obrani, tako i u napadu. Bez obzira na deset razlike, s nekim detaljima, posebno povratnom trkom, nije bio zadovoljan pa je već nakon sedam i pol  minuta zatražio razgovor s igračima.

Svaku priliku kada je Hrvatska bila s igračem manje, Izraelci su koristili da izoliraju kapetana Domagoja Duvnjaka. Ili su igrali obranu 4-2 s izlascima na dva vanjska igrača. Takvom igrom uspjeli su u jednom trenutku doći na minus osam. Ali naši rukometaši su brzo odgovorili i sve opet vratili na 11 razlike.

Izraelska klupa brzo je reagirala i zatražila minutu predaha. Nije im previše pomoglo. Kako se približavao kraj, umor je bio sve vidljiviji na njihovim licima i naši iskusni igrači su to znali naplatiti. Šest minuta prije kraja već su imali plus 13 (34:21). Izraelci su na kraju ostali i bez vratara Tom Tova Shema koji je bio neoprezan u jednoj intervenciji izvan šest metara i dobio je izravni crveni karton. Na kraju je završilo 37:23.

Dominik Kuzmanović imao je jedanaest obrana, a Dino Slavić pet tako da su vratari sjajno obavili svoj posao. S 8 pogodaka iz osam pokušaja najefikasniji u našim redovima Ivan Martinović. Igor Karačić je dao pet, baš kao i Luka Cindrić. Kod Izraela najbolji Adir Cohen s 8 pogodaka.