Rumunjska traži obustavu novčane potpore iseljavanju Roma

Francuska je preko svog ministra za useljeništvo odgovorila na rezoluciju Europskog parlamenta koja Francusku optužuje radi masovnoga iseljavanja Roma. Francuski ministar Eric Besson misli da Europski parlament gubi svoju vjerodostojnost, te rezolucija usvojena u Strasbourgu ima simbolično značenje i da nije obvezujuća, ona je „podla politička operacija europskih ljevičarskih zastupnika – socijalista i zelenih – koji su još jednom htjeli osuditi Francusku – izjavio je ministar Besson govoreći za radio France Info, a prenijela talijanska i francuska tiskovna agencija.

Izaslanstvo francuske vlade, zajedno s ministrom Bessonom, je boravilo u Bukureštu te sa svojim bukureštanskim kolegama raspravljalo o problemu Roma. Besson je izjavio kako je Rumunjska od Francuske zatražila obustavu novčane potpore dragovoljnome povratku rumunjskih Roma.

Vrlo smo sumnjičavi kada je pitanju plaćeni dragovoljni povratak. Nismo uvjereni da su plaćeni povratci dragovoljni. Francuska je za njih potrošila 18 milijuna eura. Taj se novac mogao uložiti u stvarne projekte integracije – istaknuo je Teodor Baconschi, rumunjski ministar vanjskih poslova, u intervjuu “Le Mondu”.

Osim toga, novčana potpora dragovoljnom povratku Roma polučila je suprotan učinak, potaknula je, naime, brojne rumunjske Rome na put prema Francuskoj. Francuska vlada svakome odraslom povratniku daje 300 eura, a svakog malodobnika, koji se odluči za dragovoljni povratak, nagrađuje sa stotinu eura. [kta/rv]