SAD želi potaknuti fleksibilnost u dogovorima o uspostavi vlasti u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, primili su zamjenika državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. U američkom izaslanstvu bili su i pomoćnik zamjenika državne tajnice za europske i euroazijske poslove Thomas Countryman i veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon.

Zamjenik američke državne tajnice Steinberg je iskazao zadovoljstvo ponovnim dolaskom u BiH i naglasio spremnost američke administracije da pomogne realizaciju produktivne i demokratske budućnosti za bh. građane. Istovremeno je ukazao da su SAD spremne i dalje graditi partnerske odnose sa BiH u područijima u kojima surađuju.

Steinberg je iskazao zabrinutost zbog neuspostavljanja nove entitetske (federalne) i državne vlasti, te kazao da je to prepreka napretku Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, SAD želi potaknuti fleksibilnost u postizanju dogovora oko oformljenja vlasti, te da konačna uspostava vlasti treba biti rezultat unutarnjeg dogovora. Posebice je istaknuo pozitivnu ulogu Predsjedništva BiH u ovome procesu, ali i u postizanju cjelokupnog napretka u našoj zemlji.

Ovom prigodom članovi Predsjedništva BiH su iskazali nadu da će uskoro biti postignut dogovor po pitanju oformljenja vlasti, te da će nakon toga biti nastavljen intenzivan rad na ključnim reformama za BiH. Ponovili su zajednički stav da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama, te istovremeno istaknuli da je dobrodošla američka pomoć za ispunjavanje neophodnih uvjeta na ovome putu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zahvalnost SAD-u i EU zbog interesa koji pokazuju za BiH. Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima vojne imovine, uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te o suradnji u Vijeću sigurnosti UN-a.