Schwarz-Schilling: Srbija je kriva za stagnaciju BiH

Mislim da je Srbija kriva za stagnaciju Bosne i Hercegovine, izjavio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling. “Ona (Srbija) podržava Milorada Dodika, no vjerujem kako nije zainteresirana da Republika Srpska postane dio Srbije. No, zato koristi Republiku Srpsku kao oružje u političkim igrama”, izjavio je Schwarz-Schilling.

Govoreći o svom članku koji je nedavno objavio u “Suddeutsche Zeitungu”, u kojem je bio vrlo kritičan prema Srbiji, rekao je: “Reakcije na članak bile su oštre. Nisam baš najomiljenija osoba u Srbiji, no mislim da je važno otvoreno razgovarati. Dovesti Srbiju u realnost jedna je od vodećih zadaća u narednom razdoblju.”

Schwarz-Schilling je izjavio da novi sukobi “u regiji” nisu mogući, “no zabrinjava spori razvoj, što je posljedica nedovoljnog angažmana SAD-a i Europske unije”.

Na pitanje treba li Bosni i Hercegovini Novi Dayton, rekao je da bi on imao šansu “samo kad bi se velike sile poput SAD-a, Europe i Rusije snažno angažirale i zauzele zajednički stav oko toga kako je nužan ulazak zapadnog Balkana u Europsku uniju”.

“Također, važno je uložiti veće napore u napredak demokracije u BiH, a i Srbija bi morala promijeniti svoj stav prema regiji ili se suočiti s posljedicama. Samo kad bi ti uvjeti bili ispunjeni, drugi bi Dayton imao smisla. Ipak, s obzirom na današnju situaciju, ne bih preporučio donošenje novog sporazuma”, rekao je Schwarz-Schilling.

Govoreći o politici Republike Hrvatske prema BiH, rekao je da je RH za vrijeme Tuđmana bila snažno angažirana u BiH, ali da je promjenom vlasti 2000. godine i dolaskom Stjepana Mesića došlo je do velikih promjena i učinjen je veliki napredak.

“Treba spomenuti i ulogu bivšeg premijera Ive Sanadera koji je također pridonio promjenama. Vlada je poručila bosanskim Hrvatima da ih podržava, ali im je dala do znanja da su oni građani Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske”, rekao je Schwarz-Schilling, uz opasku kako nije točno da Hrvatska više nije angažirana u Bosni.

“Riječ je o novom angažmanu, konstruktivnom angažmanu koji pomaže Bosni”, rekao je bivši visoki predstavnik. Istaknuo je da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović napravio dobru stvar, “iako nisu svi u Hrvatskoj pozdravili njegovu ispriku u Bosni”.

“Srbija još nije niti otvorila to poglavlje a kamoli zatvorila, i to je razlika između Hrvatske i Srbije. Srbija mora paziti da previše ne zaostane, a predsjednik Tadić mora pokazati snažnije vodstvo ako želi promijeniti situaciju na bolje”, zaključio je Christian Schwarz-Schilling, u intervjuu “Vjesniku”.