Polančec ustvrdio da su Sanader i Mesić bili upoznati s detaljima prodaje Ine Molu

Foto: HRT
Damir Polančec, bivši potpredsjednik hrvatske vlade i bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, pred saborskim je povjerenstvom ustvrdio kako o nastavku privatizacije Ine i sklapanju novoga međudioničarskog ugovora ništa s MOL-om nije dogovarao na svoju ruku, nego je o svemu održavao detaljne prezentacije na Predsjedništvu HDZ-a, gdje je dobivao jasne okvire za pregovore, a na prezentacijama su, kako je rekao, bili i Ivo Sanader i Jadranka Kosor i Ivan Šuker, kao i drugi ministri u hrvatskoj vladi.

Ispričao je gdje se sve pregovaralo o sudbini Ine te je istaknuo da je u više navrata s tadašnjim predsjednikom uprave Ine Tomislavom Dragičevićem bio kod tadašenjg predsjednika Stjepana Mesića, i to u dogovoru s tadašnmjim premijerom Ivom Sanaderom.

Mesić međutim, sve opovrgava. “Damir Polančec nikada k meni nije došao s bilo kakvim informacijama o prodaji Ine ili o predaji upravljačkih prava Ine Mol-u. Ja ne znam što je tom dečku”, izjavio je Mesić za HTV.

A Ivan Šuker, koji je također svjedočio pred saborskim povjerenstvom osnovanim radi utvrđivanje istine o privatizaciji Ine i sklapanju za Republiku Hrvatsku štetnih ugovora, je ustvrdio pregovore o izmjenama vodio Polančec, a da on, Šuker, premda je formalno bio član povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, ni na jednoj sjednici tog povjerenstva, te da izvješće povjerenstva o pregovorima s MOL-om, za kojega je glasovao na sjednici vlade, nije ni pročitao

Polančec je u svom iskazu Tomislava Dragičevića izravno optužio za nuđenje mita! Ispričao je da mu je Dragičević jednom prilikom na sto, stavio stavio kuvertu u kojoj je bila Inina kartica za neograničeno besplatno točenje goriva, ali ju je on odbio, premda je Dragičević rekao da takvu karticu ima i rabi je većina članova Nadzornog osbora Ine.

Bivši premijer Ivo Sanader nije se pojavio pred povjerenstvom, premda je njegovo svjedočenje bilo predviđeno, a Polančec je pred povjerenstvo došao u pratnji odvjetnika Maria Nobila s kojim se tijekom davanja iskaza povremeno konzultirao.