SDP sutra predaje potpise za rušenje vlade Jadranke Kosor

SDP bi sutra mogao Hrvatskom saboru uputiti zahtjev za uvrštavanjem na dnevni red prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja vladi Jadranke Kosor. Potpise za inicijativu počeli su skupljati još u ponedjeljak i iz SDP-a poručuju da će najveći dio potpisa skupiti u utorak, odnosno za vrijeme sjednice Kluba zastupnika.

Inače, za pokretanje inicijative potreban je potpis petine zastupnika ili njih 31 a to SDP-u neće biti problem jer najveća oporbena stranka u Saboru ima 54 zastupnika.

Nakon izbora SD je imao 56 zastupnika, no u međuvremenu je stranku napustio Ivica Pančić, a danas i Zoran Vinković.

Od uvrštenja na dnevni red Sabora, do rasprave i glasovanja o (ne)povjerenju vladi mora proći namanje sedam a najviše 30 dana.

Najavljujući prošloga tjedna pokretanje inicijative za rušenje vlade, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao: “Tražit ćemo raspravu o neodgovornosti ove vlade, to je naša odgovornost prema građanima.” Istaknuo da će se u Saboru vidjeti tko u ovom trenutku i zašto podržava vladu.

Na opetovane novinarske upite je li SDP za prijevremene izbore Milanović nije precizno odgovorio nego je ponovio kako će njegova stranka zatražiti saborsku raspravu o povjerenju sadašnjoj vladi.