Srbija od Austrije zatražila izručenje Jovana Divjaka

Ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović izjavila je u subotu za Hinu kako je to ministarstvo nadležnim tijelima Austrije uputilo molbu za izručenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine (BiH) Jovana Divjaka.

Zahtjev za izručenjem Divjaka upućen je, po njenim riječima, prije više od deset dana. Malović je također izrazila očekivanje da će tužiteljstva Srbije i BiH uskoro postići dogovor vezano uz potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza.

“Potpisivanje takvog sporazuma ključni je korak ka unaprjeđenju suradnje u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zločina, a samim tim i uspostave pomirenja u regiji”, istaknula je Malović.

Ministarstvo pravosuđa BiH također je, 9. ožujka, pravosudnim tjelima Austrije uputilo zahtjev za izručenjem Divjaka.

Glavni tužitelj tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin izjavio je za beogradski dnevnik “Politika” od petka da će predmet “Dobrovoljačka” biti procesuiran u BiH, te najavio okončanje istrage do kraja lipnja ove godine.

Barašin je naveo kako to tužiteljstvo vodi istragu u kojoj je “osumnjičeno 15 osoba”, među kojima i nedavno u Beču uhićeni pa uz kauciju oslobođeni umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak.