ŠVICARCI PROCIJENILI: Hrvati su četiri puta bogatiji od Srba, ali znatno siromašniji od Slovenaca

ŠVICARCI PROCIJENILI: Hrvati su četiri puta bogatiji od Srba, ali znatno siromašniji od Slovenaca

Prema procjeni švicarske banke Credit Suisse, ukupno bogatstvo svih građana Republike Hrvatske lani je iznosilo 120 milijardi dolara, što znači da svaki punoljetni Hrvat ima oko 35.950 dolara.

Izvještaj švicarskih bankara nazvan The Wealth Report 2018. govori da će za pet godina imovina naših sugrađana narasti na 144 milijarde dolara te da će u zemlji biti više od 7000 dolarskih milijunaša, piše tportal.

Prije 18 godina svaki odrasli hrvatski građanin raspolagao je sa samo 8800 dolara, što znači da se naše bogatstvo učetverostručilo u promatranom razdoblju, a u idućih pet godina svaki bi odrasli Hrvat trebao ‘nabaciti’ još 7250 dolara ili nešto više od 47.000 kuna kako bi prosjek narastao na 43.200 dolara po stanovniku.

Prema klasifikaciji švicarskih bankara, Hrvatska spada u zemlje s višim prosječnim dohotkom, dok Slovenija spada u zemlje visokog dohotka, budući da Slovenci raspolažu s solidnih 79.000 dolara po glavi stanovnika. U zonu visoko privređujućih zemalja progurala se i Mađarska, čijih gotovo deset milijuna građana ima gotovo istu financijsku imovinu kao i Hrvati – 37.500 dolara.

Prosječni punoljetni Srbin danas raspolaže s oko 10.700 dolara, što će reći da je ta zemlja na razini Hrvatske otprije 15 godina.

Bosna i Hercegovina je tek na pola tog iznosa, točnije na 51 milijardu dolara, što se prevodi u 14.000 dolara po odraslom stanovniku te zemlje. Još plastičnije, prosječan Hrvat ima četiri puta više novca od stanovnika Srbije ili Bosne i Hercegovine, jednako je bogat kao Mađar te je upola siromašniji od Slovenca.