Tihić: HDZ je paktirao s SNSD-om na štetu SDA

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, izjavio je da je do prekida suradnje njegove stranke s HDZ-om BiH došlo zbog ponašanja HDZ-a, koji je, kako je rekao, “s SNSD-om na državnoj razini, u Vijeću ministara, redovito preglasavao SDA”.

“To je izraženo i kod imenovanja, pa danas imamo veliki debalans na štetu Bošnjaka kada je u pitanju zastupljenost na rukovodećim pozicijama. I druga stvar, HDZ BiH nije se držao dogovora kada je u pitanju federalna Vlada, pa evo, iako je prošlo godinu dana, još nije imenovan kandidat SDA za ministra prostornog uređenja. Na posljednjem sastanku s gospodinom Čovićem dogovorio sam da to imenovanje bude deblokirano, ali eto do danas to nije učinjeno”, rekao je Tihić u intervjuu za “Večernji list”

Konstataciju novinara “Večernjg lista” da je SDA danas bliži HDZ-u 1990 i HSP-u BiH Tihić je prokomentirao riječima: “Prema programima i izjavama čelnika tih stranaka, možemo zaključiti da su nam oni danas bliži nego HDZ BiH, čiji su stavovi, pak, znatno bliži SNSD-u.”

Upitan s kim bi SDA nakon izbora mogao formirati novu vlast, Tihić je rekao da 2Izbori određuju koalicije i tko će s kim obnašati vlast”. “Vjerojatno se ni nama u SDA neće svidjeti oni s kojima ćemo, po izbornom rezultatu i ustavnoj konstrukciji BiH, morati sačinjavati vlast. Isto tako se vjerojatno i mi ne sviđamo nekome drugome, ali ćemo morati zajedno raditi”, rekao je predsjednik SDA.