TURIZAM: Kinezi obožavaju Hrvatsku, u dvije godine s tog tržišta čak 83 posto više noćenja

Dubrovnik

Na 52. sjednici Turističkog vijeća donesene su odluke o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova u okviru projekta “Sigurna turistička sezona 2019.” te je predstavljen prijedlog natječaja o odabiru medijske agencije za izradu strategije oglašavanja i medija plana.

Na sjednici su direktori predstavništva HTZ-a u Velikoj Britaniji i Kini podnijeli su izvještaj o stanju bookinga i očekivanjima s navedenih emitivnih tržišta.

“Za Hrvatsku iznimno važna tržišta Kine i Velike Britanije bilježe odlične rezultate, a vjerujem kako ćemo ove godine u kojoj obilježavamo Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma, dodatno produbiti turističku suradnju s Kinom. U posljednje dvije godine s kineskog tržišta bilježimo čak 83 posto veći broj noćenja dok je iz Velike Britanije broj noćenja povećan za 14 posto u razdoblju predsezone. Ovi rezultati dokaz su inovativnih, kvalitetno osmišljenih i dobro usmjerenih promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima i pokazuju da se krećemo u željenom smjeru, ostvarujemo zacrtane ciljeve i očekivanja te pozicioniramo Hrvatsku kao globalno prepoznatljivu, turistički perspektivnu turističku destinaciju”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

“Sigurnost je jedan od osnovnih preduvjeta uspješnog odvijanja turističke djelatnosti stoga Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i ove godine nastavljaju suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova RH na provedbi projekta “Sigurna turistička sezona” u sklopu kojega će u hrvatskim destinacijama boraviti više od 100 inozemnih policijskih djelatnika iz 21 policijske organizacije iz Europske unije i regije, ali i sa dalekih tržišta kao što su Kina i Južna Koreja”, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Također je rekao kako su policijske organizacije iz SAD-a i Nizozemske iskazale spremnost za sudjelovanjem u projektu.

Projekt “Sigurna turistička sezona” pokrenut još 2006. godine ove godine održava se 13. godinu zaredom s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj.

Na današnjoj sjednici Turističkog vijeća predstavljen je prijedlog javnog natječaja o odabiru medijske agencije za izradu strategije oglašavanja i medija plana te provođenje marketinških aktivnosti Hrvatske turističke zajednice na inozemnim emitivnim tržištima u 2020. godini.

Temelj prijedloga je Strateški marketinški plan hrvatskog turizma (SMPHT) za razdoblje od 2014. do 2020. godine te su u skladu s time glavne smjernice za budućeg izvršitelja daljnje jačanje snage hrvatskog brenda, povećanje turističkog prometa u razdobljima izvan ljetnih mjeseci te povećanje prosječne potrošnje po gostu s naglaskom na razvoj posebnih oblika turizma, odnosno kvalitetniju promociju turističkih proizvoda kao što su zdravstveni, kulturni, vinski i gastroturizam, cikloturizam, sportski turizam itd.