U Sloveniji pronađena još jedna masovna grobnica iz 1945.

U Sloveniji je još jedna masovna grobnica u koju je pokopano 700 žrtava stradalih netom što je završio Drugi svjetski rat, objavili su slovenski mediji.

Po mišljenju austrijskih povjesničara, koje u utorak prenosi austrijska agencija APA, u masovnoj grobnici u šumi nedaleko od sela Leše kod gradića Prevalje, nekoliko kilometara od granice s Austrijom, vjerojatno su među tih 700 žrtava i ostatci stotinjak austrijskih državljana. Riječ je, kako se pretpostavlja, o Austrijancima koje su potkraj rata uhitile postrojbe Titovih partizana u austrijskoj pokrajini Koruškoj i prebacile ih u Jugoslaviju gdje su, kako se sumnja, ubijeni.

Marko Štrovs, koji u ime slovenske vlade vodi povjerenstvo za otkrivanje i obilježavanje masovnih grobnica iz vremena rata i poraća, kojih je na slovenskom teritoriju do sada otkriveno više od 600, izjavio je za slovenske medije da je sredinom prošlog tjedna sondirana i istražena lokacija nedaleko od sela Leše, za koju se i prije na osnovi izjava svjedoka sumnjalo da sadrži posmrtne ostatke žrtava poratnih pogubljenja.

Štrovs je izjavio da se u jami dužine 21 i širine tri metra nalazi vjerojatno oko 700 žrtava, što je iznenadilo istražitelje koji su s obzirom na prijašnja spoznaje očekivali oko stotinu trupala. Žrtve su, kako je dodao, muškog i ženskog spola, civili, a ubijeni su potkraj svibnja 1945., pošto su do sela dovezene kamionima, a onda otjerane da pješice hodaju do gubilišta.

Žrtve su ubijane u klečećem položaju, s rukama vezanima na leđima. Slovenski mediji navode da su u masovnoj grobnici vjerojatno i bogatiji Slovenci iz okolice koje su komunističke vlasti nakon rata smatrale klasnim neprijateljima.

Sondiranjem terena i označivanjem sada je ta masovna grobnica i službeno potvrđena te uvrštena na popis do sada prikrivenih ratnih i poratnih grobišta kojih je otkriveno više od 600 na teritoriju Slovenije.

Sondiranju masovne grobnice nazočili su predstavnici sudstva i policije te povjesničari, a mjesto je zaštićeno dok se ne odluči hoće li biti pokrenut postupak za zločin protiv za sada nepoznatih počinitelja. Štrovs je ocijenio kako vjerojatno dodatne istrage neće biti jer se vjeruje da su počinitelji već mrtvi.