Wolfgang Petritsch je uradio sve da se Alijansa napravi, toga sada neće biti

“SDP je napravio grešku što nije išao na predizbornu koaliciju. U njoj je trebao imati one stranke s kojima je mogao formirati vlast bez ovih velikih političkih pregovora i natezanja. Ta prilika je propala. Zapravo, SDP je to odbio!

Njima je ta koalicija nuđena od nekih stranaka. Mogli su je napraviti. Oni su to izbjegli i u ovoj situaciji to je njihova odgovornost. Oni su sami sebe doveli u situaciju da nemaju s kim formirati vlast, iako su relativni pobjednik. Ja sam mjesec prije izbora rekao da će SDP dobiti 25 do 27 posto, ali je pitanje šta će s tim rezultatom moći napraviti. Bojim se da neće moći napraviti ništa.

(…)

Međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik u BiH trebali su nam dati veće usluge. Sjetit ćete se da je Wolfgang Petritsch uradio sve da se Alijansa napravi, iako to nije bila uvjerljiva većina. Toga sada neće biti. SDP nema to s kim napraviti. Predsjedniku RS Miloradu Dodiku, jasno, odgovara ova situacija.

Ako bi se ispravno politički, nacionalno i ekonomski sagledala naša situacija, onda bi se napravio jedan ekonomski program. Iz ekonomskih analiza koje su dali stručnjaci vidi se da mi ne smijemo sebi dozvoliti luksuz bilo kakvog stranačkog prepucavanja i u vlast bi se morali uključiti oni koji ovu zemlju žele izvući iz ekonomske krize.”

Ivo Komšić, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni član Predsjedništva BiH, u intervjuu “Dnevnom avazu”