U 20 godina Irak napustilo milijun kršćana

Irak je od početka devedesetih godina prošloga stoljeća do danas napustilo više od milijun kršćana, ostalo ih je samo nekoliko stotina tisuća; kršćanska je zajednica nakon Sadamova pada i uhićenja kršćanina Tareqa Aziza ostala bez zaštite. Strahuje se da bi pogubljenje Tareqa Aziza još više moglo zamrsiti iračku situaciju.

U međuvremenu je takozvana Iračka islamska vojska, glavni oslonac Al-Kaide u Iraku, objavila da su “sve ustanove, organizacije, centri, vođe i sljedbenici kršćanstva legitimni ciljevi”. Stoga u Bagdadskom parlamentu ozbiljno razmišljaju o tome da sve kršćane presele u jednu pokrajinu, što je sukladno s Iračkim ustavom, čemu se iz straha od getoizacije opiru kršćanki vjernici.

Također je radom započelo posebno povjerenstvo za borbu protiv nasilja nad kršćanima, na čijem je čelu kršćanin Yunadem Kanna, a u planu je osnivanje posebne policije koja bi imala štiti kršćane, čije bi sjedište bilo u Ninivi. Da se zaustavi iseljavanje kršćana vlada je usvojila zakon o zabrani prodaje kršćanskih kuća i dobara, a predloženo je osnivanje fonda za žrtve atentata i obnovu oštećenih kuća i crkvi.

Neki pak na svoju ruku nastoje suzbijati nasilje muslimanskih ekstremista. Zatočeni katolici u Karamlisu pokušavaju sami organizirati samoobranu. U prostorijama bivše pošte, nasuprot velike crkve ‘Sant Adday’ smješten je stožer u kojem dvojica bivših Saddamovih vojnih časnika s 243 kršćanska dragovoljca brane opsjednuti grad s više od pet tisuća kršćana.

Monica Maggioni, koja je zajeddno s Gianom Micalessinom, autorica reportaže o zastrašivanju i pokolju kršćana u Iraku nedavno je izjavila kako se o svagdanjim nasiljima nad kršćanima u Iraku, koja su “sustavni genocid”, nikad se ne govori, osim u iznimno dramatičnim događajima, poput nedavnoga napada na kaldejsku katedralu u Bagdadu, u kojem je ranjeno više od 100 osoba, a 58 je kršćana životom posvjedočilo svoju vjeru.

Radi ‘političke korektnosti’, Europskom je parlamentu trebalo deset godina da odobri mjere za zaštitu kršćana u Iraku, a Ujedinjeni se narodi uopće nisu oglasili značajnijim pothvatom. [kta/rv]