Zukorlić: Ako se RS pokuša otcjepiti bit će rata

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, poznat po svojim kontroverznim medijskim istupima, za Depo portal je dao intervju u kojem između ostalog govori i o mogućim posljedicima odcjepljenja RS-a.

O hipotetičkom slučaju otvaranja pitanja suvereniteta BiH i odcjepljenja Republike Srpske, bilo je poruka o ideji odcjepljenja Sandžaka i priključenja, u tom slučaju – Federaciji BiH, muftija Zukorlić kaže:

Nemoguće je da dođe do odcjepljenja RS od BiH, jer pokušaji razbijanja BiH su se pokazali nemogućim. To proizilazi iz nemogućnosti da se striktno podijeli srpski i bošnjački životni prostor.

Otišli su Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Albanci i njihovi životni prostori su bili djeljivi sa srpskim životnim prostorom. Međutim, srpski i bošnjački prostori su definitivno toliko izmiješani, isprepleteni da ih je nemoguće dijeliti i to je najbolje pokazala sva tragedija rata u BiH.

Zato mislim da je to apsolutno nemoguće, i da će biti rata ukoliko se RS pokuša odcijepiti i to žešćeg nego što je bio. Još iz jednog razloga ne vjerujem da je takvo što moguće, jer sam svjestan da pitanje stabilnosti BiH nije samo pitanje Bosne, već pitanje regije.

bitno.ba