Umro Richard Holbrooke, arhitekt Daytonskog sporazuma

U 69. godini života u Washingtonu je umro američki diplomat Richard Holbrooke, arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma i posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan. Gospodin Holbrooke je u petak hitno prevezen u bolnicu nakon što mu je u zgradi State Departmenta, gdje je bio sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton, naglo pozlilo.

U obližnjoj bolnici sveučilišta George Washington podvrgnut je operaciji rekonstrukcije puknute aorte koja je trajala 21 sat, a u nedjelju je ponovo operiran, što je trajalo sedam sati. Jučer ujutro je objavljeno da je u vrlo kritičnom, ali stabilnom stanju. Na žalost, srce nije izdržalo.

Hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Državama Kolinda Grabar Kitarović izrazila je sućut u ime hrvatske vlade: “To su tragične vijesti i veliki gubitak za američku diplomaciju. Ja sam sinoć bila u State Departmentu gdje su se diplomatski predstavnici okupili kod državne tajnice Hillary Clinton. Nazočio je i predsjednik Obama, kao i obitelj Richarda Holbrookea. Predsjednik Obama je vrlo lijepo govorio o Richardu Holbrookeu kao čovjeku koji je dao izniman doprinos ne samo američkoj diplomaciji nego i rješavanju mnogih kriznih žarišta u svijetu. Sjećamo se i njegove uloge u Bosni i Hercegovini, čega se prisjetio i predsjednik Obama. Obitelj gospodina Holbrookea je, dok je on bio u bolnici, sve vrijeme primala poruke iz svih dijelova svijeta, posvuda gdje je Richard Holbrooke radio. Kažu da im to mnogo znači i pomaže u ovim najtežim trenutcima da znaju koliko je bio cijenjen, koliko ga se ljudi sjećaju i koliko podupiru njegovu obitelj.”

Richard Holbrooke je umro samo nekoliko sati prije obilježavanja 15. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je on bio glavni arhitekt, a kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Diplomatsku karijeru počeo je 1962. u Južnom Vijetnamu, a sudjelovao je i na mirovnim pregovorima o završetku Vijetnamskog rata 1973. u Parizu. Bio je američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima za vrijeme administracije Billa Clintona, veleposlanik u Njemačkoj 1993.-1994. te pomoćnik državne tajnice za europske poslove.

Početkom 2009. imenovan je posebnim američkim izaslanikom za Pakistan i Afganistan, a prije nego je odvežen u bolnicu upravo je završavao svoje izvješće o Afganistanu. [Glas Amerike]